Napirend előtt szólalt fel  a Parlamentben Földi László, a birkózás olimpiai versenyszámként való megtartása mellett. A KDNP kezdeményezését tolmácsolva Földi László javasolta, hogy az Országgyűlés sportbizottsága következő ülésén vegye napirendre azt a kérdést: miként tudná Magyarország a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaszi javaslattétele előtt legegységesebben kifejezésre juttatni azt az álláspontját, hogy a birkózást mint sportágat 2020 után is az olimpia programjában szeretné látni. Véleménye szerint a NOB múlt kedden elhamarkodott döntést hozott, amikor állásfoglalásában a birkózás elhagyását javasolta a nyári olimpia programjából. 

A felszólalásban Földi László 1950-től az első magyar olimpiai birkózó-aranyat megszerző Gál Józseftől, a 2012-es világjátékon Lőrincz Tamás olimpiai ezüstjéig rajzolta fel a ceglédi birkózás nagy pillanatait. 

– A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt kedden elhamarkodott döntést hozott, amikor állásfoglalásában a birkózás sportág elhagyását javasolta a Nyári Olimpiai Játékok programjából. (…) Ókori olimpiai sportágról van szó. Puszta kézzel vívott küzdősportról van szó, amely erősít, tartásra, etikára nevel. Eszköztelensége miatt nem tartozik a drágán űzhető sportágak közé, ezért kitörési lehetőséget adhat számos mozogni, versenysportolni vágyó, tehetséges fiatalnak. Magyar fiataloknak, akik az elmúlt olimpiák során összesen 19 aranyéremmel 16 ezüstéremmel és 19 bronzéremmel örvendeztettek meg és tettek büszkévé bennünket, magyarokat a birkózás olimpiai sportágában. Ezzel a döntéssel mindannyiuk, de főleg a birkózást választó gyerekek mindennapi álma, munkája, küzdelme, a példaképek vérverejtékes eredménye válhat értelmét vesztetté. Nem szabad hagynunk. Fel kell emelnünk a szavunkat nekünk, magyaroknak is és akaratunknak jól hallhatónak kell lennie a nemzetközi kánonban, amely a birkózás visszaszavazását követeli. – indokolta kezdeményezését Cegléd polgármestere.

– Épp ezért kezdeményezem, hogy az Országgyűlés Sportés turizmus bizottsága következő ülésén vegye napirendre azt a kérdést: hogyan tudná Magyarország a NOB tavaszi javaslattétele előtt legegységesebben kifejezésre juttatni álláspontját, mely szerint a birkózást mint sportágat 2020 után is az olimpia programjában szeretné látni. (…) Tegyük oda mi is magunkat, hogy nemzetközi összefogással megakadályozzuk a birkózás két vállra fektetését.

-Ceglédi Panoráma- Fotó:  Kisfaludi István

427129_445101255534471_900738639_n

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here