A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága keddi ülésén meglepőt lépett, a jelenlegi kínálatból a birkózást jelölte „kihagyhatónak”, így az került át arra a listára, amely az ötkarikás műsorba kerülésre pályázó sportágakból áll. Mindez azt jelenti: szinte biztos, hogy a birkózás kimarad a 2020-as játékok programjából.

A végrehajtó bizottság május végén Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most kikerülő sportágat (erre megvan a lehetősége), ugyanakkor nem tűnik életszerűnek, hogy három hónap múlva alapvetően másként ítéli majd meg a helyzetet, és nem a hét új pályázó – a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball – közül választ majd egyet.
A nemzetközi hírügynökségek a vb-ülést beharangozó írásaikban egyaránt az öttusát és a tékvandót látták a legveszélyeztetettebb helyzetben lévőnek, ugyanakkor az AP már ekkor jelezte, az asztalitenisz, a birkózás és a tollaslabda körül is vannak kérdőjelek. A 2016-os riói olimpiára felvett rögbi és golf nem lehet kieső.

A testület 15 tagja a NOB programbizottsága által készített jelentésre támaszkodott, amelyben valamennyi ötkarikás sportágat értékelték 39 szempont alapján. Ebben az átfogó jelentésben adatok szerepelnek többek között a sportágak versenyeinek látogatottságáról, globális lefedettségéről, a fiatalok körében mért népszerűségéről, televíziós nézettségéről vagy éppen doppingellenes rendszeréről.

A birkózás majdnem minden újkori olimpia programjában szerepelt (azaz 1896 óta folyamatosan), mindössze egyetlen egyszer, az 1900-as ötkarikás játékokon nem volt műsoron, a női birkózás a 2004-es athéni játékokon debütált.

A magyar birkózó válogatott a 2012-es londoni olimpián három érmet szerzett: Lőrincz Tamás ezüstérmes lett, Módos Péter és Hatos Gábor pedig egyaránt bronzérmet nyert – utóbbinak utólag ítélték oda a bronzot, miután az üzbég Soslan Tigiev pozitív doppingtesztet produkált. A birkózás hazai képviselői összesen 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet nyertek a játékokon, ezzel a negyedik legeredményesebb sportág Magyarországon. Az első győzelmet 1908-ban Weisz Richárd szerezte meg Londonban. Azóta olyan kitűnő utódok csatlakoztak hozzá, mint Polyák Imre, Kozma István, Hegedűs Csaba, Növényi Norbert, Kocsis Ferenc, Sike András, Farkas Péter vagy Repka Attila. Legutóbb, Athénban Majoros István jutott fel a csúcsra.

A végrehajtó bizottság indítványáról a közgyűlés szeptember 7-én Buenos Airesben szavaz – ekkor alakul ki véglegesen a 2020-as olimpia programja.

A NOB-JAVASLAT SOKKOLTA A SPORTÁG HONI KÉPVISELŐITÉrthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban. Nagyszerű magyar sikerek születtek, Londonban a harmadik legeredményesebb sportágunk a birkózás volt. Magyarország összesen 19 olimpiai aranyérmet nyert. Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van. A végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus vagyok” – fogalmazott Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, kétszeres ötkarikás bajnok vívó a szervezet közleményében.

-nemzetisport-

Lőrincz Viktor

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here