A Buenos Aires-ben zajló ifjúsági olimpia judo tornájának harmadik versenynapján megszületett a második magyar érem. Özbas Szofi aranya után újabb ceglédi állhatott a dobogóra.  Vég Zsombor a 100 kilogrammosok között bronzérmet szerzett. A judoinfo.hu tudósítása:

A Ceglédi VSE jövő kedden tizenhét esztendős judósa bronzérmet szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságon a 90 kilogrammosok küzdelmeiben, s óriási hajrával jutott ki az argentínai eseményre.

Elsősorban nem is a külföldi vetélytársaival kellett megküzdenie, hanem egy hazai riválisával: a Rákosvidéke Hajtós DSE sportolója, Nerpel Gergely is kiharcolta az olimpiai indulás jogát. A két reménység hajszálra azonos teljesítménnyel zárta a kvalifikációs időszakot, végül a Magyar Judo Szövetség elnökségének tagjai döntöttek közöttük, s Vég Zsombor kapta meg a bizalmat.

Bíró Norbert, Bíró Tamás és Mester Dániel tanítványa ezt igyekezett is meghálálni. A tizenegy fős mezőnyben az első fordulóban erőnyerő volt, a negyeddöntőben pedig egy és fél perc alatt végzett moldovai ellenfelével, Alin Bagrinnal – akit a nehézsúlyúak világranglistáján a huszonötödik helyen jegyeztek.Vég Zsombor ebben a rangsorban harmadik a súlycsoportjában, s az elődöntőben a világelső, az Ázsia-bajnok kazah Szaduakasz várt rá, akitől júliusban, a hongkongi Ázsia-kupa döntőjében vereséget szenvedett. Nagyon bíztunk a visszavágásban, s ezért nagy erőfeszítéseket tett a magyar judós, de a kiegyensúlyozott küzdelemben a kazah sportoló érte el a döntőbe jutást érő akciót.

Vég Zsombor így a bronzéremért léphetett tatamira, a szlovén Rok Pogorevc ellen. Az ellenfél a világranglista tizenkettedik helyéről érkezett. Hivatalos nemzetközi mérkőzésen még nem csaptak össze a felek, de márciusban, a zágrábi Európa-kupán Pogorevc a dobogó legfelső fokán állhatott, amikor Vég Zsombor bronzérmes lett.

Az összecsapás előtt Vég Zsombor 2018-as mérlege 19 győzelem és mindössze négy vereség volt, Pogorevcé pedig 12–7. A Buenos Aires-i bronzmérkőzésen a magyar fiatal javította tovább a számsort, alig több mint másfél perc alatt ipponnal lezárva a küzdelmet. Így mindkét judósunk felállhatott Buenos Aires-ben a dobogóra, Özbas Szofi hétfői aranyérme után Vég Zsombor bronzérmet szerzett, ez volt a magyar küldöttség hatodik érme!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here