Tekerem, tekerem, tekerem…. megeszem, megeszem, megeszem…”

Fenti tervekkel és jelmondattal gyülekezett az ország egyik legszebb főterén, Sárospatakon a művelődési ház előtt a „II. Gasztro Bicikli – Magyarország kerékpáros gasztro-kalandja”- több mint ötven résztvevője. A kerékpártúrát és a kulináris élményeket ötvöző, az országban egyedülálló szabadidősport esemény megálmodója és szervezője Györki Erika a város Árpád Vezér Gimnáziumának testnevelő tanára és Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor.

Az ország minden részéről érkezőkhöz ketten csatlakoztunk Ceglédről, egy kicsit tartva a szeretett és jól ismert Zempléni-hegység emelkedőitől. A városból induló és oda visszaérkező túra első napi 70 km-ét az emberléptékű dombok között tekerve több alkalommal is megszakítottuk. Az útba eső településeknek (Sárazsadány, Tarcal, Mád, Tállya, Abaújszántó) jellemző gasztronómiai hagyományaival, borászati kultúrájával, kulturális értékeivel ismerkedtünk. Helyi kistermelők és mintagazdaságok borait, termékeit kóstolgattuk.

A program második napján lezúduló égi áldás sem szegte kedvünket. Délelőtt hangulatos csapatépítő játékokkal múlattuk az időt, majd Hernádszentandráson megismertük, hogyan lehet egy „alvó faluból” innovatív emberekkel és programokkal a mai kor kihívásainak megfelelni, élhető helyet teremteni. „Bioszentandrás” (a település biokertészetének márkaneve) 2015-ben Európa legjobb társadalmi innovációi között szerepelt. A település példát mutat a kilátástalanságból. A fiatal polgármester hitvallása: „Magyarországnak a VIDÉK az egyetlen tartaléka, az egyetlen hátországa, az újrakezdés földje. Az a hely, ahol a csend tapintható, a természet egysége – melyet az emberi civilizáció szétzilált – még megteremthető, az illatok és az ízek harmóniája napi valóság, ahová az Ember ösztönösen vágyódik, ahol az embernek jó létezni.”

Nagyszerű élmény volt egy közel 90 éves tanárnő előadása a bibliákról, a falu híres embereiről és népművészetéről. A lélek ápolása mellett megdolgoztunk azért, hogy a kertészetben termelt alapanyagokból készített biolekvárokat, biozöldség sűrítményeket kóstolhassunk: segítettünk a levendulamorzsolásban. Késő délután rövid időre a nap is kisütött, így a vállalkozó kedvűeknek egy kis Hernád-evezés is belefért a vetélkedő előtt. Az esti program során jól megdolgoztattuk nevetőizmainkat is a csapatok kreatív ötleteinek köszönhetően.

Zuhogó esőre ébredtünk vasárnap, reménykedve abban, hogy a ránk váró 51 km-es távot száraz időben fogjuk megtenni, tíz óráig vártunk, majd a nem lankadó esőben végül elindultunk. Az első 20 km-en zuhogó esőben tekertünk. A gibárti szerpentin, és az Erdőbénye előtti, szinte folyamatosan emelkedő 13 km-es szakasz „felejthetetlen” élményt nyújtott a szemnek és a combizmoknak. A finom kenyérlángost és a Béres Szőlőbirtok és Pincészet mustját és borait  már száraz időben fogyasztottuk el.

Az út második szakaszára a nap is kisütött így csapatunk vidáman kerekezett be a Lábas házhoz, ahol a Sárospataki Hal- és Gasztro Délutánon fejeztük be a kerékpáros kalandot –stílszerűen – mesterszakács által készített szegedi halászlével, és kemencében sült rétessel.

A sport- és gasztro élményeknél többet jelentett, hogy új barátokra, ismerősökre tettünk szert, a túra végére igazi közösségé alakult a csoport. Köszönet érte a lelkes, kreatív szervezőknek! Gondolkodóba estünk, talán itt a környékünkön is lenne jelentkező egy ilyen gasztro – túrára?

Mindezt átélte lejegyezte és a résztvevők fotóiból válogatott

Jezerniczky Attila Cegléd város sport koordinátora

Gasztrobici_kicsi_2016 (21) Gasztrobici_kicsi_2016 (23) Gasztrobici_kicsi_2016 (28) Gasztrobici_kicsi_2016 (32) Gasztrobici_kicsi_2016 (34) Gasztrobici_kicsi_2016 (38) Gasztrobici_kicsi_2016 (45) Gasztrobici_kicsi_2016 (1) Gasztrobici_kicsi_2016 (2) Gasztrobici_kicsi_2016 (5) Gasztrobici_kicsi_2016 (19) Gasztrobici_kicsi_2016 (20)

Related Images:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .