A  labdarúgó NBII bajnokság félidejében Ványi Zsolt vezető edzőt kérdeztük :

Véget ért az őszi szezon. Azt hozta  amit vártál?

– Azt tudtuk előre, hogy egy nagyon kiélezett bajnokságra számíthatunk. Már többször elmondtam, hogy nem feltétlenül az miatt, hogy hatalmas magas színvonalú és tudású csapatokról van szó, hanem azért, mert egyforma csapatokról van szó. És hogyha azt mondjuk, hogy a második helyezett és az utolsó helyezett között mindössze 6-7 pont van, akkor mindent lehet mondani egy bajnokságra, csak azt nem , hogy unalmas. Tehát ilyen szempontból azt hozta ez az őszi idény, amit vártam. A saját csapatunk teljesítményére terelve a szót, hát van hiányérzetem, hiszen több (három)olyan mérkőzés is volt, ahol pontokat veszítettünk, viszont itt mindenképpen három meccset kell megemlíteni, ami nekem fájdalmas volt. Ez az egyik a Honvéd elleni döntetlen, amikor nagyon nyert mérkőzésről volt szó. A másik a Ferencváros elleni mérkőzésünk, amikor 4-2-re is vezettünk és végül is „sikerült kikapnunk, illetve az utolsó előtti fordulóban a Szolnok elleni találkozó ahol a 89-90-ik percben még tudtunk vezetni 1-0-ra aztán nem tudtuk lehozni a mérkőzést, ami nem azt mondom, hogy hiba, hanem bűn egy ilyen rutinos csapattól. Igazából ott nem érdemeltünk győzelmet, de az eredmény alakulását tekintve jó lett volna, ha ezt a meccset lehozzuk. Ott várjunk a labdára és olyan taktikusan játszunk, mint az utolsó fordulóban Nyíregyháza ellen, akkor megvan.   Ha összeszámoljuk, akkor buktunk két pontot a Szolnok ellen, két pontot a Honvéd ellen és hármat a Fradi ellen, ez összességében 7 pont.

És elvettek kettőt…

– Ez utána lesz igen, amire ki akarok majd térni! Tehát ha ezt a 7 pontot hozzáadjuk a megszerzett pontjaink számához, (amiről majd mindjárt beszélünk, hogy az végül is mennyi, amit nem tudunk még) akkor igen előkelő helyen zárhatnánk ezt az őszi idényt. Viszontagságos volt ez a bajnokság, ez az őszi idény a sérülések miatt is, hiszen nem mindennapos sérüléseink voltak. Azt szokták mondani, hogy az izomsérülésnél kereshetjük az okokat az edzés munkában. Itt pedig olyan sérülések voltak amik nem rövid, hanem mondhatjuk azt , hogy hosszú lefolyású sérülések. Kezdődött a Rebryk  keresztszalag szakadásával, a Miklósvári oldalszalag szakadásával, majd a Balog Pali koponyacsont törésével, a Szalai Botond Achilles- ín szakadásával. Eközben mindig voltak azért kisebb-nagyobb sérülések is. Ha ezt nézzük meg, akkor azt mondhatjuk, hogy a komplett védelmünk esett ki jó pár fordulóra, ami igencsak bizonytalanná tette a védekezésünket.

– Viszontagságos volt emiatt és akkor jön a harmadik történet,  a pontlevonások és ponthozzáadások. Így magyarosan mondva, hiszen a Debrecen elleni pontlevonásnak még most sem tudjuk a sorsát. Jogosulatlanul játszott az MLSZ szerint Farkas István, amit, hogyha a szigorúan a szabályokat nézzük, akkor mondhatjuk azt, hogy jogosulatlan volt a játéka, de azt semmiféleképpen sem szabadna figyelmen kívül hagyni, hogy az MLSZ milyen hibát követett el ebben az egész ügyben és ezt mindenféleképpen szeretnénk kihangsúlyozni nem csak én, hanem a szakosztály vezetője, az egyesület elnöksége is.

Tehát nincs még határozat ebben?

Nincs még határozat, még a héten is tárgyalásunk volt. Nem tudjuk, hogy mi lesz, a mínusz kettőt megerősítették, de én úgy gondolom, hogy nekünk ki kell hangsúlyoznunk azt, hogy nem lenne miről beszélnünk abban az esetben, hogyha az MLSZ a saját maga által hozott szabályoknak megfelelően jár el, azaz azt az igazolást bevonja, amivel végül is ez a játékos játszott a Debrecen elleni mérkőzésen. Hozzáteszem már akkor is professzionális,  profi labdarúgó státuszban volt ,tehát nem lett volna miről beszélni, hogyha ők ,  még egyszer ismétlem magam, a saját maguk által hozott szabályoknak megfelelően járnak el, illetve, ami nagyon fontos még, hogy az MLSZ egyik alkalmazottja nem tájékoztat bennünket félre, illetve ha nem ad olyan tájékoztatást, hogy ez a játékos azzal az igazolással játszhat nyugodtan, amivel végül is mi játszattuk, és ennek ellenére megindították ők az eljárást és levonták elvileg a két pontot.

Ez csak egy beszélgetés volt, vagy van írásos bizonyítékotok is?

– Egyetlen hiba az, hogy ezt nem adta írásba ez a hölgy. Ez a hibánk, az egyesület hibája, hogy ezt nem kértük írásban, hogy ezzel játsszon. Viszont az mindenféleképpen érdekesebb ebben a tekintetben, s felhoztam a tárgyaláson is, hogy meghívtak egy tárgyalásra bennünket szóban az MLSZ-ből, erre a pontlevonásos tárgyalásra. Egy telefonhívásra érkeztünk és sehol egy írásos nyoma nem volt annak, hogy nekünk ott meg kell jelennünk . Tehát  itt is látszik a párhuzam a kettő között, az eljárások módjában. Felhívtak hétfőn, hogy kedden ráérünk-e erre a megbeszélésre, illetve a tárgyalásra odamenni. Minket egy MLSZ alkalmazott hívott fel, mi odamentünk. Ugyanez történt: minket egy ML SZ alkalmazott tájékoztatott arról, hogy játszhat ez a játékos. Mi annak az MLSZ alkalmazottnak hittünk, mint ahogyan hittünk ennek az embernek is, hogy menjünk fel. Tehát tudjuk azt, hogy ha nem kompetens abban a kérdésben, amit a technikai vezetőnk feltett neki, akkor mondja azt, hogy menjünk másik emberhez és válaszolja meg az a másik személy. Ő megválaszolta és  mi annak fejében jártunk el, illetve hangsúlyozom, nem csökkentve a mi felelősségünket, hogy ezt nem kértük írásban tőle. Volt még egy másik, a pont hozzáadás amikor az Újpest nem állt ki. Ennek úgy gondolom, hogy aggálytalan a története számunkra, ezt meg kell kapnunk.

Egyértelmű! Gyakorlatilag most akkor hányadikak vagyunk?

– Fogalmam sincs! Tehát ezt az őszt be lehet zárni 21 ponttal, ez a legkevesebb. Zárhatjuk 22-vel, hogyha esetleg visszakapunk a kettőből egyet, illetve zárhatjuk 23 ponttal, hogyha mind a kettőt visszakapjuk. Erre én már kevés esélyt látok, de az egy pontban még bízom, hogy az MLSZ is elismeri a felelősségét és mi is belátjuk, hogy nem feltétlen voltunk hibátlanok ebben az esetben. Tehát akkor azt mondom, hogy 21-22 ponttal tudjuk zárni azt őszt, ami jelenthet 7. helytől bármit.

Mit vársz a tavasztól, illetve lesznek-e változások?

– A tavasztól azt várom, hogy rendkívül szép időnk lesz és elolvad a hó….  A viccet félretéve, ugyanezt várom, ugyanilyen feszült bajnokság lesz, feszült idény lesz. Remélem, hogy egy jó felkészülést tudunk megcsinálni, és remélem azt, hogy utoljára kell nekünk utazgatnunk és már nyártól, vagy ősztől a műfüves pályát is használatba vehetjük, amire minden esélyünk megvan. Ezt csak azért hozom fel, mert az alapozásnál elég fárasztó az, hogy egy héten háromszor-négyszer  Kecskemétre, vagy Szolnokra megyünk, mindenféle edzésekre járni, hiszen a füves pályánkat ilyenkor nem nagyon tudjuk használni. Tehát egy nagyon jó felkészülésben bízom. Bízom abban, hogy a szakosztály lehetővé teszi azt,hogy  egy-két játékossal meg tudjuk erősíteni a csapatunkat. Bízom abban, hogy Rebryk egészségesen visszatér a csapathoz és tudjuk hasznát venni ennek a játékosnak. Bízom abban, hogy tavasszal sokkal, de sokkal kevesebb sérüléssel fogjuk ezt az idényt zárni, ami azt is jelenti, hogy mind egészségesebbek leszünk.

Mikor kezdődik a tavaszi szezon?

– A tavaszi szezon március 2-án szombaton Békéscsaba ellen fog itthon kezdődni, ennek megfelelően nyolc hetes felkészülésben gondolkodom, ami azt jelenti, hogy január 7-én már elkezdjük az éles munkát és valószínű, hogy január 3-4-én már találkozik a csapat egy megbeszélésre, orvosi vizsgálatra, mérlegelésre és utána pedig 7-én elkezdjük a felkészülésünket.

-foto Takács Tamás-

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here