A tokiói Nippon Budokan sportcsarnokban a sportág történetében először adták át a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) Fair Play-díját, amelynek első két díjazott az osztrák Sabrina Filzmoser és judós ikonunk, Ungvári Miklós lett.

Az IJF elnöke, Marius L. Vizer alapította meg a díjat, amelyet ezentúl minden évben olyan sportolók, edzők, a sportág életében fontos személyiségek, egyesületek kaphatnak meg, akik tevékenységük során a judo legnagyobb értékeit képviselve érdemessé válnak rá. Az első két díjazott évtizedek óta a sportág meghatározó és nagy tisztelettel körülvett versenyzője lett, a harminckilenc esztendős, kétszeres Európa-bajnok osztrák Sabrina Filzmoser és az októberben ugyancsak harminckilenc éves magyar Ungvári Miklós.

A díjat – és mellé jelképesen egy-egy erre az alkalomra készített Herendi Porcelán vázát – az IJF főtitkára, Jean-Luc Rougé és az IJF oktatási igazgatója, Mohamed Meridja adta át a napokban zajló világbajnokságon.

„Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy első férfiként és a hazámból elsőként kaphattam meg ezt a díjat. Mindenkinek köszönettel tartozom, aki úgy érzi, hogy a világ megannyi judósa közül én képviselhetem a fairplayt a sportban. Mindig judós maradok. Tovább akarom adni mindazt, amit itt tanultam, meg akarom ismertetni a gyerekekkel a judo értékeit. Gyerekkorom óta tanulom a judo szellemiségét. Például azt, hogy a tisztelet a legfontosabb érték. Ez ad hitet az emberekben. A judóban az a célunk, hogy eldobjuk az ellenfelünket, de a judo messze túlmutat ezen. A meghajlásunkkal megmutatjuk az ellenfelünknek megbecsülésünket, tiszteletünket. Azt például nagyon szeretem, hogy a mérkőzések előtt a két edző is meghajol egymás felé. Hiába vagyunk harcosok, minden alkalommal tiszteletet kell mutatnunk” – fejtette ki rövid beszédében az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok, s immár Fair Play-díjas magyar klasszis.

-fotó és szöveg: judoinfo.hu-

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here