25  ÉVES AZ ÁLTALÁNOS  ISKOLAI  KOSÁRLABDA

1987 őszén a Földváry Károly Általános Iskolában Fenyődi Miklós tanár, kosárlabda edző irányításával megkezdődött a kosárlabda sportág tanmenet szerinti oktatása, valamint a délutáni edzések bevezetése, és az iskolai válogatott kialakítása, melyeknek eredményeképpen 1989 -ben Mester Tibor, Fenyődi Tamás és Győr János vezérletével megnyerték Cegléd első kosárlabda „trófeáját”, a gödöllői Erkel Kupát.

Az iskola már kezdettől fogva megrendezte a Földváry Kupákat , amelyre 1990 -ben meghívták a BEAC és MAFC lány illetve fiúcsapatait. A diákoknak az érmeket a MAFC felnőtt válogatott játékosa, Mokos Gábor, valamint a 208 centis Bács Zalán osztották ki, akik ezután játszani is beálltak.

1991 -ben ünnepelte a világ a kosárlabda sport 100 éves évfordulóját. Magyarországon az első megemlékezést január 19 -én Cegléd rendezte a Malom téri tornateremben tartott Földváry – Közgazdasági 12 órás mérkőzéssel. Az eseményről a Nemzeti Sport is hírt adott, és a Magyar Kosárlabda Szövetség pedig igazolta az első rendezvény tényét.
A középiskolásokat Pólya Miklós testnevelő tanár készítette fel.
Az évek során a Földváry, majd a jogutód Református Általános Iskola tucatnyi megyei tornát nyert, és ért el további dobogós helyezést. Cegléd a korosztályában „nagyhatalomnak” számított. Több százan tanultak meg versenyképesen kosarazni, legtöbben középiskolájukban is folytatták. A sikerhez jelentősen hozzájárult Tanhoffer Ferencné iskolatitkári és Licsákné Varga Ilona testnevelő tanári tevékenysége. A kilencvenes évek végén a játékosok felkészítését Arany Zsolt vette át, és tovább gyarapította a győzelmek számát.

 Az egykori Földváry kosaras, Lázár László, a kétezres évek elején játékosként és szakosztály igazgatóként tevékenykedve NB.II. -es csapatával kétszer is bajnokságot nyert, 2009 -ben pedig országos kupagyőztesként öregbítették városunk jó hírnevét. Az együttes 2010 -ben már az NB.I.B -ben szerepelt.

Az általános iskolás kosárlabda azóta kiteljesedett, egyre több helyen pattog a labda.

 

Közgazdasági (felső sor, balról jobbra) : Fenyődi Tamás, Bakos Tibor, Csíkos János, Balaska Péter,
DSK: Győr János, Górnagy Norbert, Fodor Ákos, Tamás István, Steklács Miklós, Pólya Norbert
Földváry (alsó sor) : Radácsy Viktor, Enyedi Szabolcs, Nagy Krisztián, Kiss Sándor,
DSK: Károlyi Lajos, Lengyel István, Lázár László, Silye Tamás, Varga Péter, Gubinszki Zoltán

 

Felső sor, balról jobbra: Medgyes Mónika, Sárik Erzsébet, Ócsai Dolóresz, Kovács Erzsébet, Mózes Margit, Csernus Ildikó, Barta Beáta, Kárteszi Éva
Alsó sor :Kecskeméti Helga, Hegedűs Eszter, Lestánszki Mónika, Ciceri Edina,
Fajka Noémi, Gál Anita, Kecskeméti Ildikó

 

-Fenyődi Tamás-

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here